? ??????????????Love and Laughs? ????? ?? ???Rating: 4.4 (5 Ratings)??88 Grabs Today. 7093 Total Grabs. ??
????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ?????Live, Love, Laugh? ????? ?? ???Rating: 4.6 (8 Ratings)??87 Grabs Today. 14933 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Friday, October 16, 2009

Qhalisha 1

Sudah empat belas tahun dia pergi. Sudah empat belas tahun dia tidak kembali. Dan kini, selepas empat belas tahun dia kembali semula ke sini. Keadaan kini terlalu jauh bezanya dibandingkan empat belas tahun dahulu.

Hentian ini sudah berubah wajahnya. Berubah sama sekali. Tiada lagi deretan bas Tong Fong berwarna biru dengan suara konduktur perempuannya yang menjerit-jerit memanggil penumpang. Tiada lagi deretan bas hijau Syarikat Foh Hup menuju ke Seremban yang akan diserbu penumpang sebaik pintunya dibuka. Juga tiada lagi juraian manusia yang beratur sehingga ke luar bangunan untuk mendapatkan perkhidmatan bas SKS kerana ia telah dipindahkan ke tempat lain.

Lemah langkahnya mendaki anak tangga dari platform menuju ke ruang atas. Kelihatan ratusan manusia memenuhi ruang menunggu. Berceratuk manusia di setiap deretan bangku batu yang dibina. Qhalisha keletihan namun tiada kelihatan ruang kosong untuknya melabuhkan punggung bagi menghilangkan lelah seketika.

Food Court. Ya, di situ tentu sekali Qhalisha boleh berehat. Sambil menghilangkan penat boleh juga Qhalisha mengisi perutnya yang sedari tadi minta diisi. Satu persatu langkahnya diatur. Satu persatu lot kedai dilintasinya. Qhalisha berhenti di situ. Di hadapan lot kedai yang mempamerkan barangan kulit. Dia teringat kenangan sewaktu bekerja di situ. Seminggu. Hanya seminggu Qhalisha mampu bekerja di situ. Masa yang panjang namun gaji yang ditawarkan tidak lumayan. Apabila Qhalisha berhenti, gaji untuk penat lelah selama seminggu bekerja di situ lebur, tetap berada di dalam poket pemilik kedai.

Qhalisha kembali geram. Geram dengan sikap pemilik kedai yang mengambil kesempatan. Geram kerana masa dan tenaganya yang habis di situ tidak mendatangkan pulangan. Pemilik kedai memandang ke arah Qhalisha, sekadar memandang, tidak mendekati mahupun bertanya. Qhalisha meneruskan langkah perlahan meninggalkan kedai itu.

Langkahnya terpaksa dicepatkan sedikit ketika melalui booth-booth tiket yang disediakan oleh pihak pengurusan bangunan. Hatinya sedikit marah. Dia rasa terganggu dengan kehadiran manusia-manusia yang lebih mesra dipanggil ulat tiket bertebaran merata di situ. Tidak cukupkah dengan kerani yang bertugas di dalam kaunter sehingga memerlukan khidmat manusia-manusia ulat ini?

“Nak ke mana dik? Johor? Melaka? Alor Star?”

Qhalisha hanya menggelengkan kepala mendengarkan pertanyaan ulat tiket yang dikiranya bukan rakyat Malaysia berdasarkan dari dialek yang digunakannya. Lelaki dan perempuan dilihatnya sama sahaja di situ. Tanpa rasa malu terjerit-terjerit, terkejar-kejar mencari pelanggan. Ada juga yang lagaknya seperti seorang pembantu peribadi atau seperti pembantu kedai yang sentiasa membuntuti pelanggan memujuk agar produk mereka terjual. Yang penting bagi mereka hanyalah tiket yang dipegang harus terjual. Pernah terdengar kata-kata, “bila berada dalam industri ini, rasa malu harus dibuang jauh ke tepi.” Mungkin itulah yang jadi pegangan mereka tanpa memperdulikan perasaan orang yang kebanyakannya rasa terganggu apabila datang untuk membeli tiket.

Tatkala pandangannya terarah ke sebuah kaunter tiket, terimbas semula kenangan suatu masa dahulu. Di kaunter itulah Qhalisha pernah mencari rezeki untuk menyambung hidup. Tetapi di waktu itu tiada ulat-ulat bertebaran. Kuasa menjual tiket terletak sepenuhnya ke atas kerani kaunter. Begitu juga dengan komisennya.

Qhalisha tidak mahu berlamaan di situ. Langkahnya yang diatur menuju ke arah food court terhenti di sudut itu. Serta-merta kenangan kenangan pahit empat belas tahun dulu yang menyebabkan dia pergi membawa diri menerjah kotak ingatannya.

0 comments: